Wijnbar in Haarlem

Wie in de stemming is om eens iets ander te doen dan gewoon uit eten in een van de restaurants in Haarlem en ook nog eens van een goed glas wijn houdt, kan hiervoor terecht bij een wijnbar in Haarlem.

De meeste wijnbars zijn te vinden in het centrum van de stad en dan met name in het gebied rondom de markt van Haarlem. Door de centrale ligging van de verschillende wijnbars zijn deze onder de Haarlemmers verrassend snel omarmden populair geworden. Vrijwel elke wijnbar wordt druk bezocht en veel mensen combineren een bezoek aan een wijnbar met een dagje winkelen of gaan de wijnbar binnen om zich gezellig met vrienden of collega’s voor te bereiden op een avondje stappen in de binnenstad van Haarlem.

Wat is een wijnbar precies

Een wijnbar kun je het best vergelijken met een chique kroeg, alleen dan wel eentje waar in plaats van tientallen soorten bier, heel veel wijnen worden aangeboden. Een ander kenmerk van een wijnbar is dat je er vaak ook een hapje kunt eten, uiteraard in combinatie met een goede wijn die je bij de wijnbar kunt uitkiezen.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Een wijnbar is echt iets van de laatste 10-15 jaar en nog niet overal in Nederland zijn wijnbars erg populair. In Haarlem is dat anders. Veel Haarlemmers, maar ook dagjesmensen en toeristen bezoeken regelmatig een van de wijnbars die er in Haarlem te vinden zijn. Niet iedereen weet vooraf dat ze een wijnbar binnenstappen, want van de buitenkant lijkt een wijnbar vaak verdacht veel op een gewoon restaurant. Veel gasten komen dus voor een aangename verrassing te staan wanneer ze bij een wijnbar binnenstappen. Dat is natuurlijk geen probleem, want wanneer wijn niet jouw ding is, kun je er ook gewoon uitgebreid in dineren. De meeste wijnbars hebben namelijk een gewone menukaart waar je net als in een gewoon restaurant van de kaart kunt bestellen. Ook de polobar in Haarlem heeft een leuke wijnkaart tegenwoordig.

Waar vind je de meeste wijnbars in Haarlem

Het overgrote deel van de Haarlemse wijnbars is te vinden in het centrum van de stad. En dan met name in het gebied rondom de markt van Haarlem. Er zijn echter ook een aantal goede wijnbars gevestigd aan de rivier het Spaarne en deze locatie is natuurlijk erg geschikt voor mensen die vooral willen genieten van een glas wijn en de prachtige natuurlijke omgeving van het Spaarne.

Veel wijnbars die in het centrum gevestigd zijn hebben door gebrek aan ruimte geen terras en je zult dus beperkt zijn in het uitzicht. Aan het Spaarne hebben alle wijnbars wel een terras en is het vooral in de lente- en zomermaanden goed vertoeven op het terras van een van de wijnbars aan het Spaarne. Zowel de wijnbar in het centrum van de stad als die aan het Spaarne, zijn met het openbaar vervoer uitstekend te bereiken. Met de auto naar een wijnbar reizen is wellicht een minder goed idee, behalve natuurlijk wanneer je hebt afgesproken dat een van je vrienden, collega’s of familieleden zich onthoudt van het drinken van wijn.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Wijn  drinken in combinatie met kunst

Ben je dol o kunst en wil je eens een locatie bezoeken waar een goed glas wijn drinken gecombineerd wordt met het aanschouwen van verschillende kunstvoorwerpen, dan kun je terecht in de wijnbar die zich nast het museum heeft gevestigd.

In dit monumentale pand wordt niet alleen wijn geschonken, maar vind je er door het hele pand heen allerlei prachtige kunstvoorwerpen om te bekijken. Terwijl je rondwandelt en van je wijntje geniet wordt je getrakteerd op een aantal zeer bijzondere werken en deze variëren van schilderijen tot juwelen of beelden.

Een bezoek aan deze wijnbar kan uitstekend gecombineerd worden met een bezoek aan het naastgelegen museum. Hierbij kun je er het beste voor kiezen om eerst het museum te bezoeken en je museumbezoek af te sluiten met een wijntje in de kunst wijnbar. Dat geeft je tijd om wat je in het museum hebt gezien nog even op je te laten inwerken en daarnaast de mogelijkheid om dat te doen onder het genot van een goed glas wijn en wellicht een klein hapje.

Eerst proeven dan pas bestellen

Het idee van een wijnbar is dat men niet zomaar een wijnbar binnenstapt en er een glas wijn bestelt, maar dat men ook de gelegenheid wordt geboden om een aantal wijnen uit te proberen.

Hiervoor hebben de wijnbars elk een aantal wijnen geselecteerd ide zij aan hun gasten willen aanbieden en promoten. Het proeven van een wijn kan op verschillende manieren. Niet iedereen is een wijn expert en dus zullen de meeste mensen er voldoende aan hebben om gewoon ene klein slokje van de wijn te nemen en te bepalen of deze aansluit bij hun smaak.

Anderen, mensen die wat meer ervaring hebben in het wijnproeven, nemen uitgebreid de tijd om aan de wijn te ruiken, de kleur te bestuderen en dan op een geijkte manier de wijn te proeven. Wijn die je in een wijnbar kunt proeven en drinken, is altijd beschikbaar voorde verkoop. Heb je een uitstekende wijn gevonden, dan kun je er dus voor kiezen de wijn in de wijnbar te drinken en daarna een of meerdere flessen van de win gte kopen en mee naar huis te nemen.

Wijn combineren met kleine hapjes

Bij een wijnbar wordt natuurlijk niet alleen gedronken. Immers wijn op een lege maag, zeker gedurende de dag, smaakt nu eenmaal wat minder vol dan wanneer men er een hapje bij eet. Ook daar hebben de wijnbars aan gedacht. Voor de liefhebbers van tapas hebben veel wijnbars de wijnen gecombineerd met een aantal unieke tapas die men desgewenst bij de wijn kan nuttigen. Deze hapjes sluiten vaak aan bij de wijnen die de wijnbars willen promoten en variëren met de wijnen mee. Zo heb je dus vrijwel elke week de mogelijkheid een andere wijn te proberen en daarbij ook gelijk kennis te maken met weer een nieuw soort tapa. Het is niet vreemd dat wijnbars vaak worden verwisseld met een tapasbar, want ze lijken niet alleen heel erg op elkaar, maar sommige wijnbars hebben zich gecombineerd in een wijn en tapasbar zodat ze nog meer mensen naar zich weten te trekken.