Tapas in Haarlem

Een steeds groter groeiend fenomeen dat zich niet alleen in Haarlem voordoet, maar ook in de rest van Nederland is de populariteit van het de tapasbars. Tapas zijn kleine hapjes die gegeten worden in combinatie met een goed glas wijn, sherry of andere alcoholische drank.

De oorsprong van de tapas ligt in Spanje, waar mensen zo tegen het einde van de dag of zelfs tijdens de siësta genieten van een glaasje sherry en daarbij wat kleine hapjes nemen.

In Nederland wachten we doorgaans niet tot het einde van de dag of de middag, maar vinden we het prima om vanaf een uur of twee in de middag tot laat op de avond tapas te eten op het moment dat het ons het best uitkomt.

Wat zijn tapas?

Tapas zijn kleine hapjes die onder te verdelen zijn in koude gerechten en warme gerechten. De ingrediënten die men in de tapas gebruikt, kunnen uiteenlopen van vis tot vlees en van zoet, tot pittig.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Ook hartige tapas zijn geen enkel probleem. Er bestaan tientallen soorten tapas en wie een echte tapasbar bezoekt zal het soms niet makkelijk vergaan om uit alle soorten tapas een goede keuze te maken. Kenmerkend voor het eten van tapas, is dat er altijd een alcoholische drank wordt geschonken bij het eten van tapas. Heb je moeite om uit het ruime assortiment van tapas een keuze te maken, dann kun je hierbij als leidraad hanteren dat je eerst kiest welke drank je drinkt en daarop de keuze van je tapas baseert.

Waar komen de tapas eigenlijk vandaan

Tapas komen oorspronkelijk uity Spanje en worden daar tussen twee uur in de middag en vijf uur in de namiddag genuttigd. De tapas worden min of meer al sinds dd zestiende eeuw gebruikt, alleen in een andere vorm dan zoals ze nu worden gebruikt.

Het idee van de tapas werd geïntroduceerd door een keizer die wilde dat elke herberg in het land naast wijn en bier ook hapjes moest aanbieden. Dit om te voorkomen dat soldaten van het leger van de keizer op een lege maag (en stomdronken) op het paard zouden stappen.

Het idee om kleine hapjes te combineren met een glas alcohol is ons Nederlanders natuurlijk niet geheel onbekend. Wij hebben het kaasplankje of de schaaltjes met noten die we doorgaans met een glas bier of een wijntje nuttigen. Het idee van de tapas komt dus een beetje overeen met het Hollandse kaasplankje, al is er bij het ontstaan van de tapas wel een behoorlijk traditie op gang gebracht. Het bedenken en bereiden van tapas is in Spanje een prestigekwestie en chef-koks uit heel Spanje proberen elkaar de overtroeven door steeds opnieuw met de meest verrassende tapas te komen.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Verrassende tapas gerechten

Er bestaan tientallen soorten tapas gerechten en het eind van de ontwikkeling van nieuwe tapas is nog lang niet in zicht. Dat is ook niet zo heel vreemd, want veel is er niet nodig om een nieuwe soort tapas te bedenken.

Pak een paar goed combinerende productenbij elkaar, vermeng die op een gepaste manier en zorg dat de smaak goed is en je hebt weer een nieuwe tapas.

Kruiden kunnen gebruikt worden om de tapas wat sterker te maken en het is natuurlijk ook heel eenvoudig om hartige tapas te maken, waarin bijvoorbeeld geen vis of vlees is verwerkt.

De meeste tapas hebben van oorsprong echter wel iets van vlees of vis en vaak zijn dat ook de hoofdbestandsdelen van de tapas. Deze worden vaak aangevuld met specerijen of vruchten wat voor een typische smaakt zorgt.

In Nederland hebben we inmiddels al een aardig assortiment variaties bedacht die men in Spanje helemaal niet aangeboden krijgt. Wie nog nooit tapas heeft gegeten, kan in Haarlem bij verschillende gespecialiseerde tapasbars terecht.

Een tapasbar lijkt een beetje op een moderne versie van een ouderwetse kroeg.

Sommige tapasbars hebben een snookertafel of een dartbord en andere tapasbars onderscheiden zich weer wat meer door het soort muziek dat er te horen is. Een bezoek aan een tapasbar is het meest succesvol, wanneer je met meerdere mensen gaat. Het idee van tapas eten is dat men gezamenlijk uitrust en geniet van een hapje en een drankje.

Tapasbars aan het Spaarne

Voor het vinden van een goede tapasbar hoef je niet ver te reizen. Aan de rivier Het Spaarne vind je een aantal zeer bekende en goede tapasbars en deze zijn op de ochtenden na de hele dag geopend.

Sommige tapasbars sluiten zo rond 10 uur in de avond hun deuren maar er zijn ook tapasbars die pas rond 1 uur in de ochtend sluiten. Vaak organiseren deze tapasbars aanvullende activiteiten die uitnodigen m wat langer te blijven hangen en natuurlijk wat extra tapas te bestellen. In de zomermaanden is het waanzinnig gaaf om bij de tapasbars aan het Spaarne een terrasje te pakken. Soms wordt er live muziek gepresenteerd en altijd is het prachtige uitzicht op de rivier beschikbaar, wat het tapas eten aan het Spaarne een bijzonder tintje geeft.

Tapas eten in de oude binnenstad van Haarlem

Ben je van plan om een avondje te gaan stappen of juist een dagje te gaan winkelen, dan is een bezoek aan  een tapasbar een hele leuke manier om de dag of avond te breken en tussendoor een hapje en een drankje te nemen. Tapasbars vind je door de hele binnenstad en waar je jezelf ook in de binnenstad bevindt, er is altijd wel een tapasbar op loopafstand te bereiken. Een tapasbar bezoeken om een complete maaltijd naar binnen te werken is eigenlijk niet de bedoeling, maar aan de oude markt van Haarlem is er wel een tapasbar waar je zowel kunt dineren als tapas kunt eten. Ben je klaar met winkelen, dan kun je dus eerst een tapas eten en vervolgens gelijk door naar de hoofdmaaltijd.

Veel mensen maken gebruik van een tapasbar wanneer zij bijvoorbeeld met vrienden of collega’s gaan dineren en geen zin hebben om na het werk eerst helemaal naar huis te gaan. De tapasbar is dan een prima gelegenheid om een uurtje te wachten en alvast een klein hapje weg te werken.