High tea Haarlem

Wie gezellig met vrienden, collega’s of familie eens een keer iets anders wil doen dan gezamenlijk lunchen of brunchen, kan ervoor kiezen om een speciale high tea te organiseren.

In Haarlem kun je hiervoor terecht bij een groot aantal restaurants en eetgelegenheden die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van high teas. Een high tea kun je natuurlijk op elk moment van de dag organiseren, maar oorspronkelijk worden high teas gebruikt aan het eind van de middag.

Een high tea is bijvoorbeeld ideaal als uitbreiding of toevoeging op een werkbijeenkomst die aan het van de werkdag plaatsvindt. Je maakt het dan voor de deelnemers wat makkelijker om met elk in contact te komen en onder het genot van een hapje of drankje ideeën uit te wisselen. Veel restaurants hebben de high teas standaard geïntroduceerd op bepaalde momenten van de dag.

Reserveren is dan niet nodig en je gebruikt de high tea met allemaal onbekenden. Vaak wordt er dan rondom de high tea een evenement georganiseerd of staat de high tea in het licht van een specifiek thema.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Het ontstaan van de high tea

High tea is een begrip dat is overgekomen uit Engeland en daar kent men het gebruk al sinds het eind van de 19e eeuw. In eerste instantie was het een gebruik dat uitsluitend onder de rijken werd gehouden, maar later is dit overgenomen door de rest van de bevolking.

De typische high tea is voortgekomen uit de afternoon tea. Aan het eind van de dag was het gebruikelijk dat men de periode tot het avondmaal  vulde met wat kleine hapjes en een kopje thee. De afternoon tea werd genuttigd waar het uitkwam en er golden eigenlijk weinig specifieke regels. Dat is anders bij een high tea. Deze wordt traditioneel genuttigd aan een hoge tafel (denk aan een eettafel) en niet op de bank voor de televisie of iets dergelijks. De hapjes die bij de high tea worden gegeten dienen ook netjes te worden gepresenteerd. Uiteraard dronk men in de originele versie van en high tea uitsluitend thee, maar in nederland is het ook gebruikelijk dat er koffie of zelfs een alcoholische drank bij de high tea wordt gedronken. De Engelsen doen hun best om de traditie in stand te houden en daar is alcohol drinken tijdens de high tea niet gebruikelijk.

Een high tea gebruiken aan de oude grachten van Haarlem

Een van de meest bekende restaurants waar je een goede en uitgebreide high tea kunt genieten, vind je aan de Haarlemse gracht in het centrum van de stad. Wil je bij dit restaurant een high tea gebruiken, dan doe je er verstandig aan om dit vroegtijdig te regelen.

Reserveren is echt een must! Het restaraurant biedt, in tegenstelling tot veel andere restaurants in Haarlem, de high teas niet de gehele dag aan, maar uitsluitend tussen 3 uur en vijf uur in de middag. In de zomermaanden heeft het restaurant een groot terras waar de high tea georganiseer wordt en zodra het wat koeler wordt , is er een aparte ruimte ingericht speciaal voor de high teas die het restaurant organiseert. Wil je dit restaurant gebruiken om een teamuitje of ander evenement te organiseren, dan is dat mogelijk. Je kunt het restaurant tijdig benaderen en een plejkje reserveren, echter ook hier geldt at het restaurant zich houdt aan de tijdens die gelden voor een high tea.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

High teas aan het Spaarne

Een andere mooie locatie om een high tea te nuttigen is natuurlijk aan de rivier het Spaarne die door vrijwel heel Haarlem stroomt. De oevers van de rivier lenen zich uitstekend voor het organiseren van een high tea en veel restaurants die gevestigd zijn aan het Spaarne of uitzicht bieden op de rivier organiseren regelmatig evenementen waar de high teas centraal staan.

Boekenlezingen, presentaties en andere evenementen zijn uitermate geschikt om een high tea te ondersteunen.

Mensen kmen dan gezellig samen en onder het genot van een kopje thee en een hartig hapje kunnen ze met elkaar kennis maken en specifieke kennis over bepaalde onderwerpen delen.

De restaurants aan het Spaarne hebben vrijwel allemaal een uitgebreide menukaart beschikbaar die speciaal gericht is op de high tea.

Je kunt kiezen uit tientallen snack en kleine hapjes om de high teas mee te vullen.

Een waar genot dus en dat alles met op de achtergrond de rivier en alles wat zich daar op en rondom heen afspeelt.

Zelf een high tea organiseren

Wie het een leuk idee lijkt om zelf een high tea te organiseren, zal zich goed moeten realiseren waar men aan begint. Het lijkt zo eenvoudig om een high tea te organiseren, maar in de praktijk laat zich dat nog best wel tegenvallen.

Ondanks het woordje ‘thee’ in de naam, draait het namelijk eigenlijk helemaal niet om de thee, maar vooral om de hapjes die men aanbiedt en wat er tijdens de high tea allemaal georganiseerd wordt.

Het is geen verjaardagspartijtje waar men wat blokjes kaas en wordt op tafel zet en iedereen zichzelf maar moet vermaken. Het organiseren van een high tea laat zich het makkelijkst doen, door een geschikt thema te bedenken en daar creatief mee om te gaan. De hapjes die men gebruikt kan men zelf maken, maar veel mensen die een high tea organiseren, laten dit liever over aan een goed restaurant dat gespecialiseerd is in het bereiden van high tea snacks en hapjes.

Ga je er toch zelf mee aan de slag, zorg er dan in ieder geval voor dat er voldoende hapjes beschikbaar zijn en dat je vooraf precies weet hoeveel gasten er zullen komen.

High tea als afsluiting van de dag

Een high tea in de binnenstad van Haarlem laat zich uitstekend lenen om een werkdag af te sluiten. Heb je een leuk team met mensen waarmee je werkt, overweeg hen dan eens te verrassen met een high tea. Er zijn voldoende gelegenheden in Haarlem waar men zonder problemen snel een high tea kan regelen en er is vast wel een restaurant bij je werkplek in de buurt die dat uitstekend kan.