Boot huren in Haarlem

Wie een dagje uit wil en op zoek is naar manieren om dit op een speciale en bijzodnere manier te doen, kan ervoor kiezen om bij een bootverhuur een boot te huren voor een paar uur of zelfs een hele dag.

Er zijn verschillende locaties waar men een boot kan huren en daarbij kun je helemaal zelf bepalen op welke manier je invulling geeft aan een dagje relaxen vanaf het water in en rondom Haarlem.

Net als Amsterdam, heeft ook Haarlem een netwerk van grachten en natuurlijk de rivier Het Spaarne waar je met de boot alle kanten op kunt.  Gezellig met familie, collega’s of een groep vrienden een paar uur of een dag op het water doorbrengen, is een ervaring die je niet snel zult vergeten. In de lente- en zomermaanden is het natuurlijk het meest ideale om het water op te gaan, maar ook in de herfst en soms zelfs in de wintermaanden kan Haarlem er vanaf het water behoorlijk imposant uitzien. Eigenlijk is er dus het hele jaar door mogelijk om een boot te huren en door de grachten van Haarlem te varen.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Prachtig uitzicht vanaf het Spaarne

De rivier het Spaarne is vooral op dagen dat het heerlijk weer is vol met mensen die Haarlem eens van een ander oogpunt uit willen bekijken.

De stad ziet er vanaf het water heel anders uit en zelfs de Haalrmemmers zelf ontdekken geven aan steeds weer nieuwe dingen te leren en ontdekken over hun stad. De rivier stroomt door heel Haarlem heen en in de zijarmen van de rivier vindt men kleine grachten waarmee het mogelijk is helemaal tot in het hart van de stad door te dringen. Wie een boot huurt om Haarlem vanaf het water te bewonderen, doet er verstandig aan om vooraf een aantal locaties te bepalen waar men tijdens de boottocht kan aanmeren. Wie gene zin heeft om aan boord te lunchen kan ervoor kiezen aan te meren bij een van de vele restaurantjes en eetgelegenheden die zich langs de route van het Spaarne bevinden. Let er wel op dat het niet overal is toegestaan om zomaar aan te meren. De bootverhuur kan je hierbij helpen. Hij weet precies waar je wel en niet mag aanmeren en kan je zelfs een aantal aanbevelingen voor een goed restaurant doen.

Verschillende arrangementen beschikbaar

Wil je een boot huren en heb je nog weinig ervaring met bootverhuur, dan is het goed te weten dat er verschillende arrangementen mogelijk zijn.

Je kunt natuurlijk gewoon een boot huren en allerlei zaken zelf of met vrienden regelen, maar de bootverhuur kan ook een verrassend arrangement voor je in elkaar zetten of aanbieden. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale arrangementen voor verjaardagen, jubilea en vrijgezellenfeesten beschikbaar. Door een arrangement te boeken, neem je jezelf niet alleen ontzettend veel werk uit handen, maar bespaar je ook nog eens op de kosten.

Bij een arrangement is namelijk alles dat je met de bootverhuurder afspreekt inbegrepen. Ook wordt er voor gezorgd dat een kapitein de boot bestuurt en dat aan alle veiligheidseisen wordt voldaan. 

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Een arrangement boeken kan bij verschillende bootverhuurders en vaak werken zij samen met een vaste cateraar. Zo kun je er dus ook voor zorgen dat niet alleen het hele schema wordt verzorgd, maar dat ook aan alle hapjes en drankjes die je tijdens de boottocht wilt hebben, zijn geregeld.

Waar op letten bij het huren van een boot

Wie een boot huurt zal op een aantal zaken moeten letten. Natuurlijk moet er aan veiligheidsvoorschriften worden voldaan en dient de boot goed gecontroleerd te worden, voordat je ermee het water op gaat.

Dit zijn zaken die onder de verantwoordelijkheid van de bootverhuur valt en waar jij verder niet al te veel aan hoeft te doen. Wat wel heel belangrijk is dat je nadenkt over de passagiers die mee zullen varen. Ouderen, mensen die slecht ter been zijn en jonge kinderen dienen tijdens de boottocht wat beter in de gaten te worden gehouden.

Voor kinderen is het aan te bevelen om hen altijd een reddingsvest aan te laten trekken, zelfs wanneer het water kalm is. Wanneer je een boot huurt, is het belangrijk dat je kennis neemt van de wettelijk voorschriften, vooral de voorschriften die gelden voor het bevaren van de boot. Voor veel soorten kleinere boten is geen vaarbewijs nodig, maar je zult wel enige kennis van de regels op het water moeten hebben.

Een dagje puur genieten vanaf het water

Een dagje varen is puur genieten, zeker wanneer je de bootvehuur een kapitein laat verzorgen. Laat je ook de catering door de verhuurder regelen, dan wordt er vaak een ober of serveerster meegestuurd om de hapjes en drankjes tijdens de boottocht te verzorgen.

Wil je dit liever zelf regelen, zorg er dan voor dat er aan boord voldoende materialen en bestek beschikbaar zijn of neem die gewoon mee.

Veel mensen kiezen ervoor om geen arrangement te nemen, maar een volle picknickmand op de boot te zetten en tijdens de reis zo af en toe een momentje rust te nemen en wat te eten of te drinken.

Anderen kiezen er liever voor om twee of drie keer aan te meren en een restaurantje te bezoeken. Je bent tot niets verplicht als je een boot huurt en bepaalt ook helemaal zelf de invulling van de dag.

Belangrijke zaken om te controleren

Voordat je vanaf de bootverhuur vertrekt doe je er verstandig aan eerst een aantal belangrijke zaken door te lopen. Zo controleer je natuurlijk altijd even of er voldoende brandstof aanwezig is en zul je willen weten waar je eventueel bij een tekort aan brandstif kunt bijvullen?

Natuurlijk neem je drankjes mee op het water, maar ook de aanwezigheid van schoon water an boord, bijvoorbeeld om de handen te wassen is belangrijk. Tot slot zorg je er natuurlijk voor dat je voordat je afmeert, eerst alle navigatiemiddelen doorloopt en controleert of deze allemaal behoorlijk functioneren en of alle lampjes die benodigd zijn niet kapot zijn. Om ervoor te zorgen dat je voldoende tijd hebt om alles rustig na te lopen, zorg je ervoor dat je ruim op tijd bij de bootverhuurder aanwezig bent.